Individuele therapie

Of je nu met een specifiek vraagstuk zit of al langere tijd het gevoel hebt vast te zitten in bepaalde patronen: individuele therapie kan je helpen. Met de juiste aandacht help ik jou om te ontdekken wat al in je zit. We onderzoeken jouw krachten en kwetsbaarheden en brengen die in lijn met jouw wensen en verlangens.

Systeemtherapie gaat ervan uit dat problemen bestaan binnen een context breder dan de persoon zelf. Een mens bestaat door de relaties die de persoon heeft. In elk menselijk contact is er sprake van beïnvloeding, direct of indirect, bewust of onbewust. Een blik, een woord of een gebaar kan al een interactie op gang brengen. En wanneer deze interactie vaker op dezelfde manier voorkomt, kan deze verworden tot een patroon. De meeste van jouw patronen vinden zijn oorsprong in je gezin van herkomst. Een patroon kan onderdeel worden van hoe jij de dingen beleeft, doet en misschien zelfs beïnvloeden of bepalen hoe jij de wereld ziet. 

En wellicht is dit precies waar jij nu in vastloopt. Soms gaat het om gebeurtenissen van nu, maar het kan ook te maken hebben met je verleden. We gaan altijd terug naar het gezin van herkomst, ongeacht je huidige situatie. Het komt vaak voor dat je jouw eigen behoeften hebt ingepast in de ruimte die in meer of mindere mate beschikbaar was in je gezin. We kunnen jouw manieren van doen onderzoeken in contact met jezelf en anderen, zoals met partners en familie, maar ook in vriendschappen of met collega’s. Met elkaar kunnen we relaties exploreren en meer in balans brengen. 

via flore

Hoe het werkt

Bij systeemtherapie willen we in jouw geschiedenis kijken zonder dat het hoeft te bepalen wie je in de toekomst moet zijn. Terug naar de kern zodat je de liefde kunt voelen voor jezelf en jezelf kunt accepteren zoals je bent. Ik maak gebruik van verschillende werkvormen, zowel cognitief als beeldend. We betrekken je lijf door middel van ademhaling en beweging. Ik zal je ondersteunen, maar kan ook kritische vragen aan je stellen. Soms krijg je een opdracht om het geleerde mee te nemen jouw leven in. Systeemtherapie kan individueel worden ingezet, maar wellicht kiezen we er samen voor om jouw belangrijke andere(n) te betrekken.

To heal is to touch with love that which we previously touched with fear

- Stephen Levine

systeemgerichte

Traumatherapie

Soms maak je een gebeurtenis mee die je vormt en die je maar niet loslaat. Bij systeemgerichte traumatherapie maken we gebruik van narratieve exposure, een behandeling waarin vertellen centraal staat. We bespreken de impactvolle gebeurtenissen die je hebt meegemaakt en de patronen die hieruit zijn ontstaan. Als we dit vanuit de context benaderen waarin het zich heeft voorgedaan, vergroten we het begrip voor jezelf en zoeken we naar verzachting en mildheid. Als het mild wordt, kun je het vergeven aan jezelf of wellicht zelfs aan andere betrokkenen. Zo ontstaat er ruimte en vrijheid om te leven en te worden wie je bent en wie je wilt zijn.

Samen op weg

de therapeut

Ariandra

Ik ben nuchter en directief, maar altijd met compassie en een vleugje humor. Ik hou van aanpakken, ben gericht op verandering en wil samen met jou onderzoeken waar jij van gaat bloeien. Ik ga er in eerste instantie vanuit dat de pakketten die ik aanbied je daadwerkelijk verder brengen. Bij nieuwe vragen of inzichten kunnen we jouw traject uitbreiden met losse sessies. Zo weet je altijd van tevoren waar je aan toe bent, houd ik zelf ook van.